A légúti allergia fajtái és tünetei

Csípő orrviszketés, Szimpatika főoldal

A szezonális szénanátha allergiás rhinitis az egyik leggyakrabban előforduló allergiás megbetegedés.

csípő orrviszketés

A szénanátha tüneteit — tüsszögés, orrviszketés, orrfolyás, orrdugulás, vörös, könnyező és viszkető szem — elsősorban azzal enyhíthetjük, ha a számunkra gondot okozó növények virágzásakor a lehető legkevesebb időt töltjük a szabad levegőn. A polIennaptár minden allergiás számára nagy segítség, használatával a tél végétól késő őszig követhetjük a virágzási időszakokat, így időben elkezdődhet az elkészülés. Pollenallergiások számára különösen fontos, hogy ismerjék, mely időszakban virágzik az a növény, amely az allergiás tüneteket okozza.

csípő orrviszketés

Megfigyelhették már, hogy allergiás panaszaik — az allergiaszezonban főleg — olyankor is erősödnek, amikor nincs magas allergén-koncentráció a környezetben. A panaszokat ez esetben keresztallergia is okozhatja. Csípő orrviszketés és élelmiszerek között kialakuló allergiás keresztreakciók Az orális allergia szindrómát pollen-étel allergia szindróma növényi eredetű táplálék válthatja ki, olyan betegeknél, ahol korábban fennállt bizonyos pollenekkel szembeni érzékenység.

A probléma: az csípő orrviszketés pollenben és bizonyos gyümölcs és zöldségfélékben, valamint fűszernövényekben egyaránt megtalálható, rokon kémiai szerkezetet mutató molekulák, az úgynevezett kereszt-allergének nagyfokú hasonlósága.

csípő orrviszketés

Bemutatjuk a nyírfa — parlagfű — fekete üröm — pázsitfűfélék keresztallergéneit. Ha az alábbi pollenallergiák valamelyike fennáll, érdemes kerülni a hozzákapcsolt élelmiszereket.

csípő orrviszketés

Ha tüneteket tapasztalt az elmúlt évben, akkor a pollenszezon közeledtével ellenőriztessük, hogy milyen növények okozhatnak allergiát. Kérdezze orvosát a kezelési lehetőségekről! Kovács Viktória.

Hallójárat gyulladása és fülviszketés biológai konfliktusa