Navigációs menü

Invazív fajok

Halpedikűr Szentesen

Betolakodók: egyre több invazív faj a hazai vizekben! A kínai razbóra Pseudorasbora parva Ázsiában őshonos hal, az as években telepítették be romániai tavakba.

invazív fajok enterobiosis vizsgálat a kertben

Azóta a Dunába is eljutott és Magyarországon, Európában is közönséges invazív fajok vált Forrás: hu. Azóta a Dunába is eljutott és Magyarországon, Európában is közönséges halfajjá váltForrás: hu.

invazív fajok természetes gyógymódok a pinwormok felszámolására

A biológiai invázió során egy területen új fertőző bőrrák jelennek meg más országból vagy földrészről, amelyek később dominánssá válhatnak és felboríthatják a környezet egyensúlyát - hangzott el a műsorban. Az inváziós fajok túlnyomó többsége az emberi tevékenység hatására jelenik meg hazánkban - mondta el Lukács Balázs András a folyamatot magyarázva. A kutató a legfőbb terjesztők invazív fajok említette a globális kereskedelmet és a turizmust.

Hasznos Invazív és őshonos növények Napjainkban tudományos és nem csak tudományos körökben egyre többet hallunk arról, hogy mennyi problémát jelentenek az idegenhonos, inváziós fajok.

A fajok kisebb százaléka pedig természetes vektorokon, főként a madarak bélcsatornájában túlélve érkezik hazánkba - tette hozzá. A kutató hangsúlyozta: a biológiai invázió szorosan összefügg a klímaváltozással is. A globális felmelegedéssel szubtrópusi, trópusi fajok jelennek meg az országban.

Mi a helyes alak: invazív vagy inváziós, esetleg hódító faj? A latin elemekből álló invazív használatos a szaknyelvekben, így például az orvosi nyelvben 'a szervezetbe erővel behatoló' jelentésben: invazív sebészet, invazív eljárások, invazív fájdalomcsillapítás stb. Újabban a biológia és a környezetvédelem hírei között a mindennapokban is találkozunk vele: a kaukázusi medvetalp invazív, azaz nem őshonos, nem honos a mi vidékünkön; az invazív fajok veszélyt jelentenek a biológiai egyensúlyra.

Mint mondta, az idegen fajok megtelepedését az is segíti, hogy élőhelyeinket "túlhasználjuk", felszíni vizeink túlnyomó többsége meg van "bolygatva". Kérdésre reagálva beszélt arról, hogy egy inváziós faj megjelenése következtében csökkenhet például a terméshozam. Ugyanakkor, mint mondta, pozitív hatása is lehet a jövevényfajok megjelenésének.

invazív fajok nemi szemölcsök condyloma kezelésére

A kutató példáként említette, hogy a Balatonban élő inváziós kagylófajok jelentős szerepet töltenek be a víz szűrésében.