Nyirokcsomórák tünetei és kezelése

Nyirokrák őssejtjei. Leukémia, limfóma: mi folyik az ereinkben!?

Tartalom

  Fő különbség a kettő között, hogy míg az előbbinél jelen vannak bizonyos limfociták Reed-Sternberg sejtek, Hodgkin-sejtekaddig az utóbbinál ezek nem mutathatók ki.

  nyirokrák őssejtjei

  Ráadásul a Hodgkin-kór egységes betegség, a non-Hodgkin limfómának viszont több altípusa is létezik. Fontos különbség van köztük a rák progressziójában, kezelésében is, ugyanis a Hodgkin-kór igen eredményesen gyógyítható, a non-Hodgkin már kevésbé vagyis bizonyos típusai.

  Ez utóbbinak létezik gyors és lassú lefolyású formája.

  nyirokrák őssejtjei

  Gyors lefolyás esetén a betegség agresszív, kezelés nélkül hamar az életet követeli, ám jó oldala, hogy igen jól reagál a terápiára főleg azért, mert már korán okoz tüneteket. Lassú lefolyás esetén a nyirokcsomók lassan, alig észrevehetően nőnek, ám a rák kevésbé reagál a kezelésre, mert általában nyirokrák őssejtjei, véletlenszerűen fedezik fel.

  Viszont mivel nem agresszív, van, hogy évekig nem igényel kezelést, ráadásul tünetmentessé is tehető.

  nyirokrák őssejtjei

  A limfóma diagnózisa, kezelése Hogy el lehessen dönteni, daganattal van-e a páciensnek dolga, ahhoz laborvizsgálatra és a nyirokcsomóból biposziára van szükség. Amennyiben kiderül, rosszindulat sejtburjánzással állunk szemben, úgy meg kell határozni többek között a limfóma típusát, helyét, agresszivitását, esetleges áttét képzését.

  nyirokrák őssejtjei

  Az orvos a képalkotó vizsgálatok mellett a csontvelőből mintát vesz. A pontos diagnózis felállítása után megkezdődhet a kezelés.

  nyirokrák őssejtjei