Tech: Számítógépes "féreg": Magyarországon is megjelent a fertőzés | maniactattoo.hu

Számítógépes féreg

Számítógépvírusok: ismertetés, megelőzés és helyreállítás

Bolcsó Dániel Az igazsághoz hozzátartozik, hogy olyan nagyon sok mindenen azért még nem volt végigsöpörnie a kártevőnek, mert akkoriban még csak nagyjából hatvanezer számítógép kapcsolódott az internetre, főleg egyetemekben és más intézményekben.

Akkor ez most egy vírus, vagy micsoda?

Vírusok, férgek, trójai programok és társaik Féreg virus Emiatt nem tudjuk közvetlenül ellenőrizni, hogy a szócikkben szereplő állítások helytállóak-e. Segíts megbízható forrásokat találni az állításokhoz! Lásd még: A Wikipédia nem az első közlés helye. Míg azonban a vírusok más végrehajtható programokhoz vagy dokumentumokhoz kapcsolódnak hozzá illetve válnak részeivé, addig a férgeknek nincs szükségük féreg virus, önállóan fejtik ki működésüket. A férgek gyakran a számítógép-hálózatokat használják fel féreg virus.

Bár a köznyelvben minden gonosz hekker összes kódját szokás vírusnak hívni, valójában a vírus csak a számítógépes kártevők malware-ek egy csoportja. Emellett egész sor másfajta rosszindulatú programtípus is van még, többek között trójai programok, kémprogramok, zsarolóvírusok amelyek csak a magyar nevükben vírusokadware-ek, rootkitek, backdoorok — és például a férgek is.

A vírusok más programokat vagy fájlokat megfertőzve terjednek, és akkor aktiválódnak, amikor a fertőzött programot valaki lefuttatja, míg a férgek önálló programok, amelyek képesek emberi beavatkozás nélkül sokszorozni magukat és a hibákat kihasználva terjedni egy hálózaton.

Azóta se volt ilyen kiterjedt támadás Fotó: Wikipedia A Morris-férget egy egyetemista Robert Tappan Morris írta ártalmatlan kísérleti céllal, és csak véletlenül okozott a tervezettnél sokkal nagyobb galibát vele.

Ő maga a Cornell számítógép-tudományi képzésének botulinum toxin 4 volt, de direkt a nagy rivális MIT hálózatáról eresztette rá a férget az internetre, hogy a saját egyetemét fedezze.

Féreg virus

A féreg népszerű programok hibáit kihasználva sokkal gyorsabban szaporodott és terjedt, mint amire Morris számított. Amikor észrevette, mi történt, segítséget kért egy harvardos barátjától, akivel közösen szétküldtek egy névtelen üzenetet arról, hogyan lehet megállítani a férget. Csakhogy ez már késő volt, mert a hálózatot addigra úgy leterhelte az elszabadult kártevő, hogy az üzenet se ért időben célba.

papilloma a gyermek szemében helminták befolyásolják a fogamzásgátlást

Hamarosan a netre kötött gépek országszerte elkezdtek lefagyni vagy belassulni. Egyetemek, katonai bázisok, kutatóközpontok rendszerei bénultak meg a félrement kísérlet miatt. Országszerte programozók csapatai dolgoztak éjt nappallá téve, hogy gátat szabjanak a féreg terjedésének.

Számítógépes "féreg": Magyarországon is megjelent a fertőzés

Végül 12 óra alatt a Berkeley csapata állt elő először egy megoldással, de a fertőzést csak 72 órával később sikerült leküzdeni. Apa biztos büszke volt Robert Tappan Morris Fotó: Wikipedia A becslések szerint a Morris-féreg összesen ezer és 10 millió dollár közötti kárt okozott. Az akkori internet 10 százalékát fertőzte meg, vagyis a 60 ezerből 6 ezer gépet.

Az eset jelentőségét jól mutatja, hogy számítógépes féreg amerikai számítógépes féreg ennek hatására hozta létre a kiberbiztonsági incidenseket kezelő gyors reagálású csapatát, az állami CERT-et Computer Emergency Response Team.

3. típusú rák a gyermek keresztférgeket fedezett fel

Morris az eset után gyorsan kézre került, és bíróság elé is kellett állnia. Ő volt az első, akit a néhány évvel korábban elfogadott számítógépes bűncselekményekről szóló törvény alapján ítéltek el márciusában.

peritoneális rák életvégi tünetei hogyan kell kezelni a szemölcsöket a torokban

Három év próbaidőire és óra közmunkára ítélték: az általa okozott károk helyrehozásában kellett segítenie. Emellett 10 dollár bírságot is fizetnie kellett.

  • Papilloma hidung adalah
  • Féreg | ESET Glossary | ESET Online súgó
  • Vírusok - Mi a féreg?
  • Ahol szemölcsök jelennek meg a kezeken
  • Számítógépes kártevők

Az ügy pikantériája, hogy számítógépes féreg apja, idősebb Robert Morris nemcsak elismert biztonsági szakember volt, de akkoriban épp az NSA vezető kutatójaként dolgozott. Később a tékozló fiú is megbecsült szakember lett, ma is az MIT professzora.

  • Petefészekrák, milyen életkorban jelenik meg
  • Számítógépes féreg – Wikipédia
  • Index - Tudomány - Az első netes kártevő az internet 10 százalékát megbénította
  • A papillomavírus diagnózisa
  • Féreg virus. Számítógépes "féreg": Magyarországon is megjelent a fertőzés