Cikkek, hasznos információk

Gyomorrák endoszkópián

Tartalom

  A gyomorrák A gyomorrákkal kapcsolatos gyomorrák endoszkópián dr.

  gyomorrák endoszkópián

  Ennek kapcsán megemlíthetjük, hogy amióta megjelentek a hűtőládák, és egyre kevesebb húst tartósítanak füstöléssel, sok országban nagyságrendekkel csökkent a gyomorrákos esetek száma. Ugyancsak a rákos daganatok megjelenésének az előzménye lehet a gyomorfekély, különböző polipos elváltozás, a gyomorkijárat krónikus gyulladása, illetve a helicobacterium megjelenése a gyomorban és az általa kiváltott krónikus gyomorfalgyulladás.

  gyomorrák endoszkópián

  Ám ezek nem specifikus szimptómák, nemcsak a gyomorrákra jellemzőek, ezért bármilyen emésztési zavar esetén forduljunk orvoshoz, aki a különböző vizsgálatok során kideríti, hogy rákos daganattal állunk-e szemben vagy sem.

  Gyógyításában a mai napig első helyen áll a daganat műtéti eltávolítása, a kezelés pedig szükség esetén kiegészül sugár- vagy kemoterápiával.

  A gasztroenterológiai betegségek egy részét endoszkópos vizsgálatokkal lehet kimutatni. Mi a gyomortükrözés? A gyomortükrözés gastroscopia a felső tápcsatorna nyelőcső, a gyomor és a nyombél endoszkópos vizsgálata.

  Kárpátalján mind az utóbbiakat, mind az operációt Ungváron, a megyei onkológiai gondozóban végzik szemölcsök a nyelvben. A sikeres kezelés titka pedig abban rejlik, hogy korán diagnosztizáljuk az elváltozásokat, és idejében kerítsünk sort a terápiára. A betegek túlélésének az egyetlen esélye a rák gyors felismerése.

  gyomorrák endoszkópián

  Ezért rendkívül fontos a megelőző vizsgálatok elvégzése, és a rákhoz vezető betegségek kikezelése. Ha ilyeneket fedezünk fel, akkor ezek kezelése megelőzi a daganat kialakulását, gyomorrák endoszkópián pedig daganatot, mihamarabb el tudjuk kezdeni a kezelést, melynek fontosságáról már előbb szóltam.

  A fájdalommentes tápcsatornai szűrés új lehetősége, hagyományos endoszkópia tükrözés helyett kapszula endoszkópia! A kapszula endoszkópia egy olyan modern vizsgálati módszer, mely során az endoszkópos tükrözéses vizsgálathoz hasonló minőségű képet kapunk az előbbi kellemetlenségei nélkül, azaz nincs fájdalom, vagy fertőzésveszély, és nincs szükség altatásra és levegő befúvásra sem. Az egyszer használatos kapszula bárki számára könnyedén lenyelhető hiszen mérete alig 24mm x 11mm. A kapszula endoszkópban lévő mini kamera másodpercenként képet készít a tápcsatorna belsejéről, és ezt a képet sugározza egy vevő számára antennákon keresztül, melyek páciensünk testére vannak ragasztva.

  Meg kell említenem, hogy a gyomor röntgenvizsgálata nem azonos az endoszkópiás vizsgálattal, és sajnos, az előbbi nem ad választ a kérdésre, vannak-e rákos vagy rákhoz vezető elváltozások a gyomorban. A gyomortükrözést minden járási kórházban elvégzik, s ha szükséges, a vizsgálat közben biopsziát is tudunk alkalmazni, mintát veszünk az elváltozásból, legyen az fekély, daganat vagy más. Megjegyezném, a rossz szájszag is utalhat a helicobacterium jelenlétére.

  gyomorrák endoszkópián

  A gyomorrák megelőzésében mindig rendkívül fontos azon esetek kezelése és rendszeres követése, melyek elhanyagolása a daganatok megjelenéséhez vezet. A terápia általában különböző gyógyszerekkel történik, s ma már a gyomorfekélyt is gyógyszerekkel, tablettákkal kezeljük, míg a polipokat lesütjük, endoszkópikusan eltávolítjuk.

  Rendkívül fontos, hogy akik már átestek ilyen megbetegedéseken, évenkénti rendszerességgel jelentkezzenek az ellenőrző vizsgálatokra, a gyomortükrözésre.

  gyomorrák endoszkópián

  Mindezek mellett, a gyomorrák megelőzéséhez tartozik tehát, hogy a füstölt húsok helyett fogyasszunk inkább mélyhűtéssel tartósított húsokat, s iktassunk be sok zöldséget és főtt ételt az étrendünkbe, s napi rendszerességgel igyunk friss tejet. Lajos Mihály.