A belgyógyászat alapjai 1. | Digitális Tankönyvtár

Lepore vérszegénység

A kórelőzmény vizsgálatának alapelvei megegyeznek azzal, amelyet egyéb szervrendszerek kóros folyamatainak felderítésekor alkalmazunk. Az anamnézis és a fizikális vizsgálat elemei lényeges szerepet játszanak a beteg kivizsgálásakor.

A hemoglobin szerepe és funkciói normális és kóros esetekben

Kórelőzmény A kórelőzmény megismerésekor a családi kórelőzmény fontos adat az öröklődő betegségek felismeréséhez pl. Foglalkozásra vonatkozó kérdések kideríthetnek toxikus csontvelő-károsító anyagokkal való kapcsolatot ólom, arzénvegyületek, cink, réz, benzol, fenol, naftalin, nitrobenzol, egyes növényvédőszerek.

Átírás 1 A hemoglobin szerepe és funkciói normális és kóros esetekben Dr.

A gyógyszerekre vonatkozó kérdések azért fontosak, mert számos gyógyszer befolyásolhatja a vérképzést. A görcsgátló phenytoin nyirokcsomó-megnagyobbodást, foláthiányos anaemiát okozhat, egyes antibiotikumok chloramphenicol aplasticus anaemiát, antihypertensiv szerek pl. A glükózfoszfát-dehidrogenáz G6PD -hiányban szenvedő betegekben számos gyógyszer vezethet vörösvérsejt-széteséshez. Véralvadást gátló gyógyszerek dicumarol-származékok, heparin paradox hatást, thrombosist, necrosist okozhatnak, amelyek veleszületett aPC-rezisztencia, FV Leiden-mutáció vagy szerzett heparin ellenes antitestek thrombophiliára hívhatják fel a figyelmet.

Orvosi kifejezések

Thrombocyta-antiaggregáns szerek ma már széles körű alkalmazása miatt gyakran találkozhatunk emésztőrendszeri vérzés következtében kialakult vashiányos anaemiával. Szerzett vérzékenységi hajlam azonban bármely életkorban előfordulhat, az életkor előrehaladásával pedig gyakoribbá válik. Szerzett thrombosishajlamért lehet felelős polycytaemia rubra vera, paroxysmalis nocturnalis haemoglobinuria PNH.

Recidiváló, súlyos tüdő embolisatiót okozó, mélyvénás thrombosissal járhat a lepore vérszegénység antitrombin III hiány. Thrombosist, ismétlődő spontán vetélést okozhat a keringő lupus anticoagulans antifoszfolipid szindróma jelenléte.

Megelőző betegségként a már ismert, autoimmun eredetű izolált thrombocytopenia előhírnöke lehet későbbi autoimmun haemolyticus anaemiának, illetve SLE-nek is. Az autoimmun eredetű haemolyticus anaemiák hátterében lymphoproliferativ lepore vérszegénység is meghúzódhat pl.

Splenectomia például trauma következtében elvégzett növelheti a fertőzések kockázatát, elsősorban 10 éves kor alatt, lepore vérszegénység bármely életkorban.

  1. thalassaemia jelentése - Tudományos és Köznyelvi Szavak Magyar Értelmező Szótára
  2. Fórum giardia felnőtteknek

A splenectomia hematológiai következményeiben járatlan vizsgáló szokatlan vérkép- és vörösvérsejt-morfológiai eltéréseket Howell—Jolly-testek, anisocytosis, thrombocytosis, leukocytosis találhat. Fiatal életkorban észlelt epekövesség pigmentkövekilletve cholecystectomia felkeltheti veleszületett haemolyticus anaemia gyanúját.

Olykor különálló betegségeknek tűnő elváltozások társulnak: myasthenia gravis és úgynevezett tiszta vörösvérsejt aplasia pure red cell aplasia.

Gyakori légúti fertőzések immunhiányos állapotra veleszületett hypogammaglobulinaemiák, szerzett, másodlagos formák: CLL, myeloma multiplex utalhatnak. Szokatlan kórokozók Mycobacterium avium-intracellulare, Pneumocystis cariniiokozta fertőzések felvetik AIDS, hairy cell leukaemia lehetőségét. Herpes zoster jóval gyakrabban mi az egyetlen szemölcs elő Hodgkin-kórban, mint az egészségesekben. A láz egyes hematológiai betegségekhez társuló fertőzés kísérő tüneteként, valamint némely hematológiai kórképben magának a betegségnek az aktivitásaként is megjelenhet; CLL és myeloma multiplex esetében a láz gyakorlatilag egyenlő a fertőzés jelenlétével, a Hodgkin-kórban megjelenő láz lepore vérszegénység gyakran az alapbetegség aktivitására utal.

Étrendi torzulások felfedése magyarázatot adhat számos hematológiai eltérésre.

féreghajtó szoptatás alatt intracisztás intraductalis papilloma

Az idült alkoholfogyasztás például számos ponton gátolhatja a normális vérképzést vasfelhasználási zavar: szerzett sideroachresticus anaemia, foláthiányos anaemia, vashiányos vérszegénység, toxikus pancytopenia stb.

Vashiányra utalhat szokatlan, torz étrendi szokás pica, geophagia, pagophagia. Etnikai tényezők megmutatkoznak az egyes betegségek gyakoriságának különbségeiben is.

Afrikai négerekben, afroamerikaiakban jóval gyakoribb a sarlósejtes anaemia, illetve annak variánsai, a myeloma multiplex; ázsiaiakban az alfa-thalassaemia, míg a Földközi-tenger medencéjét körülvevő országokban a béta-thalassaemia. Askenázi zsidókban gyakoribb a polycytaemia vera, a XI-es faktor hiány, a G6PD-hiány és egyes tárolási betegségek pl. Klinikai tünetek, a beteg panaszai A hematológiai kórképek klinikai tünettana változatos.

A klinikai tünetek megjelenését a következő okok magyarázhatják: a A vörösvérsejtek, illetve a hemoglobin megfogyása anaemia okozta hypoxia: általános és egyes szervi tünetek. Fáradtság, gyengeség, fejfájás, légszomj, szédülés, fázékonyság, fülzúgás, látási zavar, ingerlékenység, a koncentrálóképesség csökkenése, álmatlanság, ájulási hajlam minden típusú anaemiának közös tünete. Bvitamin-hiány esetén idegrendszeri elváltozások és nyálkahártyatünetek az emésztőcsatornában; vashiány esetén ugyancsak nyálkahártyatünetek és körömtünetek Plummer—Vinson-szindróma, koilonychia stb.

Csontérzékenység, lepore vérszegénység előfordulhat csontvelői beszűrődéssel járó kórképeknél [áttétes rák emlőcarcinoma, prostatarák, kissejtes tüdőrák, pajzsmirigy- vesecarcinomamyeloma multiplex, akut leukaemia, CML blastos krízis]. Akut leukaemiákban a leginkább fájdalmas régiók a tibia, a medence és a sternum, míg szétterjedt carcinomában gyakori a diffúz csontfájdalom, illetve egyes körülírt területeken jelentkezhet fájdalom ott, ahol a tumor növekedése a bőr parazita képei leginkább kifejezett.

Alig Cikkek a meddőségtől a migrénig. A Georgetowni Egyetem Egészségügyi Központjának kutatásai szerint a stressz Az oxidatív stressz szerepet játszik az időskori

Jellegzetes, szögező, légzéssel többnyire összefüggő perisplenitis és olykor a bal vállba is kisugárzó fájdalommal jár a lépinfarctus CML, myelofibrosis, CLL kórképekben.

Ízületi fájdalmak, arthritis. Heves fájdalommal járhat a sarlósejtes anaemiában jelentkező vasoocclusiv krízis okozta hypoxiás csont- és ízületi fájdalom. Fizikális vizsgálat vérképzőrendszeri betegségekben Megtekintés Bőr és nyálkahártyák.

Az anaemia klinikailag sápadtság pallor formájában jelentkezhet; a nyilvánvaló sápadtság többnyire súlyos vérszegénység jele. Sárgás színezetű sápadtság icterus a jellemző haemolyticus anaemiára, egyes hiányanaemiákra anaemia perniciosaintramedullaris haemolysissel járó myelodysplasiára, refractaer anaemiára. Bővérűség plethora esetén, pl. Jellegzetesen mély szürkésbarna színű a methaemoglobinaemiában szenvedő beteg bőre és nyálkahártyája.

klór méregtelenítés távolítsa el a papillómákat és szemölcsöket

Vérzékenységre utaló bőrelváltozások a következők: thrombocytopeniában, a thrombocytaműködés zavaraiban figyelhetők meg a petechiák: apró, mm átmérőjű, a bőr szintjében lévő, vörös elszíneződések, amelyek nyomásra vitropressio nem halványulnak el. Elsősorban a boka körül, a lábszáron figyelhetők meg, de jelentkeznek a szájnyálkahártyán, a harapási vonalban, a garatfalon, valamint a conjunctiván.

Nagyobb átmérőjű megfelelőik az ecchymosisok, suffusiók. Ezek sem emelkednek ki a bőr szintjéből, nem érzékenyek. Gyakran láthatók idős, atrophiás bőrű egyének alkarján, kézfején; tartós glükokortikoid-hatás hasonló, felületes vérzésekhez vezet purpura senilis, szteroid-purpura.

Periorbitalisan, a szemhéjon, lepore vérszegénység supraclavicularis mezőben jelentkezhetnek finom, lap szerinti bevérzések amyloidosisban, könnyűlánc myelomában.

méregtelenítse a vastagbél diétát vastagbélrák által hpv

Ha több helyen látunk hasonló vérzéseket és érdemi trauma nem érte az elszíneződött területet, elsősorban véralvadási zavarra kell gondolnunk. A subcutisban ülő, érzékeny, bőrből kiemelkedő bevérzéseket haematomának hívjuk. Ízületet haemarthrosmélyebb izomterületeket érintő, igen fájdalmas haematomák dissecáló haematoma veleszületett fiatal egyén vagy szerzett idős beteg haemophiliára utalnak.

A teleangiectasiák kóros szerkezetű, gyenge falú kapilláristágulatoknak felelnek meg.