Új citológiai vizsgálatok méhnyakrákszűrésre

Nagyszámú papilloma

Human Papilloma Vírus (HPV) fertőzés

Jelenleg hazánkban a méhnyakszűrésére, és ezáltal a méhnyakrák kialakulásának valószínűségének előre jelzésére a sejtkenetkenet alapú vizsgálat elfogadott. A méhnyakszűrés során az orvos egy erre alkalmas kefével sejteket sodor le a méhnyak felületéről, és egy mikroszkóp tárgylemezre vagy nagyszámú papilloma mintatartósító oldatba teszi.

nagyszámú papilloma

Ezt a mintát egy citodiagnosztikai laboratóriumba küldik, ahol erre szakosodott szakemberek citológus szakasszisztensek, citopatológus szakorvosok megvizsgálják az ön kenetében a sejtek elváltozásait, szigorúan meghatározott szempontok szerint Bethesda kritériumrendszer.

Ezt az eljárást több mint 50 éve használják a méhnyakszűrésben, és segítségével sok méhnyakrákos esetet idejében felismertek és gyógyítani tudtak. Az eljárás jellegéből és érzékenységéből adódóan nem képes minden méhnyakrákos illetve rák megelőző állapot felismerésére, ezért több kutatás indult a szűrés hatékonyságának növelése érdekében.

nagyszámú papilloma

A hosszabb ideig fennálló fertőzés következtében előfordulhat, hogy a méhnyak sejtjei abnormálisan kezdenek működni, mely egy különleges eljárással a sejtkeneten kimutathatóvá vált. Ezzel az eljárással sokkal pontosabban, megbízhatóbban megállapítható a méhnyakrák kockázata, mint a korábban használt módszerrel.

nagyszámú papilloma

A teszt használatával orvosa akár az első mintavétel után is dönteni tud a további teendőkről, ezáltal önnek kevesebb kontrollvizsgálatra kell visszajönnie, kevesebb időt kell tölteni aggodalommal teli várakozással. Ezt az új eljárást, a CINtec Plus citológiai teszttel kiegészített vizsgálatot mostantól ön is kérheti klinikánk orvosaitól. Hogyan értelmezheti a méhnyakszűrés eredményét?

nagyszámú papilloma

A citológiai eredményt az alábbiak szerint értelmezheti: Ha a kenet negatív, az azt jeleni, hogy nem találtak elváltozást a méhnyak sejtjeiben, így annak a valószínűsége, hogy önnél három éven belül méhnyakrák vagy azt megelőző állapot alakuljon ki, minimális. Ezek a tesztek segítenek annak eldöntésében, hogy önnek milyen további vizsgálatokra van szüksége, illetve a következő teszt elvégzése mikor javasolt.

Papilloma Removal

Nagyfokú elváltozás gyanúja ASC-H : A sejtekben nagyfokú eltérés gyanúja merül fel, de a meghatározott ismérvek teljes egészében nem teljesülnek. Fennáll a gyanúja, hogy a méhnyakban olyan elváltozás van mely kezelés nagyszámú papilloma akár méhnyakrákká is alakulhat. A további lépések eldöntésére nagyszámú papilloma önnek HPV tesztet vagy CINtec Plus citológiai tesztet, vagy a szövettani mintavételt biopszia javasolhat.

  • Férgek injekciójára szolgáló gyógyszer
  • Human Papilloma Vírus (HPV) fertőzés – Nőgyógyászati szülészeti magánrendelés

A további lépések eldöntésére a méhnyak kolpszokópos vizsgálata és a szövettani mintavétel biopszia szükséges. Amennyiben HPV tesztet is végeztek önnél, és annak eredménye Negatív, akkor az azt jeleni, hogy a méhnyakrák kialakulásáért nagymértékben felelőssé tehető vírust az ön mintájából nem mutatták ki, így annak a valószínűsége, hogy önnél három éven belül méhnyakrák vagy azt megelőző állapot alakuljon ki, minimális.

  • Sárgarépa féreg
  • HPV - Dr. Szabó György Róbert

Pozitív, azt jelenti, hogy az ön mintájából az ismert nagyszámú HPV vírus típusok valamelyikét kimutatták. A méhnyakrák kialakulását tekintve magas vagy alacsony kockázatú vírus típusok ismertek. Ha magas kockázatú csoportba sorolt vírust mutattak ki, akkor önnél a méhnyakrák vagy azt megelőző állapot kialakulásának kockázata fokozott.

Kapcsolódó háttéranyagok

Jóllehet a vírusfertőzések és a rák megelőző állapotok jelentős hányada magától eltűnik a szervezetből, meggyógyul, orvosa gyakoribb vizsgálatot, egy éven belül a HPV teszt ismétlését vagy CINtec Plus citológiai tesztet javasolhat önnek. Ez a két vírustípus méhnyakrák vagy azt megelőző állapot kialakulásáért nagymértékben felelős, a legnagyobb kockázatú. Ez esetben is fennáll az esélye, hogy szervezete ezekkel a vírusokkal is megküzd.

Ebben az esetben orvosa javasolhatja önnek a vizsgálat gyakoribb elvégzését, illetve akár szövettani mintavételt is. FONTOS: a HPV teszt eredménye a méhnyakrák kialakulásának kockázatát segít megbecsülni, nem jelenti azt, hogy önnél a méhnyakrák mindenképpen kialakul vagy diagnosztizálható.

nagyszámú papilloma

Ennek segítségével nemcsak a sejt alakjából lehet észrevenni az esetleges elváltozásokat, hanem a HPV vírusblokk-kilátás következében kialakult rendellenes működését is ki lehet mutatni egy speciális festési eljárással. Az eljárást számos nemzetközi tanulmányban vizsgálták, és megállapították, hogy segítségével sokkal pontosabban és érzékenyebben jelezhető előre a méhnyakrák vagy azt megelőző állapot kialakulásának kockázata.

A citológiai elváltozások és HPV fertőzés ismeretében, a CINtec Plus Citológiai teszt segítségével orvosa magabiztosabban tudja az ön számára optimális kontrollokat illetve beavatkozásokat meghatározni.

A hagyományos kenetkészítés humán papillomavírus hpv vakcina a sejtek művileg károsodhatnak, kiszáradhatnak, ezáltal megnehezítik a diagnosztikát, illetve a mintavétel során a jelenlévő vér, nagyszámú papilloma, gyulladásos izzadmány, törmelék, ugyancsak tovább nehezíti a kenet diagnosztizálását.

  1. HPV fertőzések és megelőzésük - Istenhegyi Géndiagnosztika Klinika
  2. Új citológiai vizsgálatok méhnyakrákszűrésre • Da Vinci Magánklinika
  3. Nemi szervi szemölcsök
  4. Rák genetikai szabályozó hálózata

Ezeket a korlátokat szünteti meg az ún. LBC alapú szűrés. A jobb minőségű kenetek értékelhetősége és a CINtec Plus Citológiai teszt kivitelezhetősége is javul.

vezető szakorvosok

Az LBC során a nőgyógyász a sejtgyűjtő eszközzel elvégzi a mintavételt, majd a mintavevő eszközt egy műanyag edénybe, fixáló oldatba helyezi.

Ezt követően a minta a citológiai laboratóriumba kerül, ahol automata segítségével egy sejtrétegű kenet készül, amit festést követően fénymikrószkóp alatt nagyszámú papilloma citológus előszűrő és a pathológus diagnosztizál. Minősített magánegészségügyi szolgáltató.