Keresés űrlap

Orrszarvú lárva

galandféreg mit jelent ez

Címlap orrszarvúbogár Oryctes nasicornis lárvája Szerencsés, akinek kertje van — e koronavírusos időkben legalább van hová kimenekülnie a bezártságból. Nincs is jobb a testet-lelket üdítő kerti munkáknál!

filum platyhelminthes tekercs turbellaria

Kezdjünk hozzá például a komposzt terítéséhez. Kisebb-nagyobb pajorokra gyakran bukkanunk a komposzt feltúrásakor, ezek általában az aranyos Cetonia aurata és az olajzöld virágbogár Protaetia cuprea lárvái, melyek jó szolgálatot tesznek: a növényi maradványokat evés közben felaprítva gyorsítják a komposzt érését.

By: múzeum Az élőhelyek eltűnnek, leromlanak, és mindezt tetézi a klímaváltozás, valamint az özönfajok tömeges terjedése. Fajok sokasága sodródik a kihalás szélére. A természetes élőhelyek megőrzése viszont nehéz feladat, és állandó társadalmi konfliktusok forrása.

Csakhogy néha előkerülnek akkora pajorok is, amelyek az előzőekhez képest valóságos szörnyetegek. Kép: Grabant Aranka Pusztán a méretük alapján tudhatjuk, hogy ezek az orrszarvúbogár lárvái.

a papillomavírus rákot okoz

Beláthatatlanul messzinek tűnik a június, amikor a kifejlett orrszarvúbogarak a orrszarvú lárva estéken röpködnek majd — de a pajorok láttán megnyugodhatunk, hogy itt vannak, és az ember végre egyszer nem a rovarvilág pusztulásához járul hozzá, hanem kényelmes körülményeket teremt egy látványos — és védett — fajnak.

Kép: Németh Tamás Az orrszarvúbogár eredetileg a nagy, öreg, már betegeskedő fák vaskos elhalt gyökereiben fejlődött.

papilloma egy gyermek szeme alatt

Ilyen fákból azonban az európai és hazai erdőkben nem sok maradt. Bogarunk azonban nem adta meg magát a sorsnak — beköltözött az emberi településekbe.

orrszarvúbogár (Oryctes nasicornis) lárvája

Ma orrszarvúbogarakat legbiztosabban fűrésztelepek korhadó fűrészporhalmaiban, fából készült szerkezetek földbe ásott részeinél, kertvárosok és falvak utcáin láthatunk — na meg a lárváikat a komposztban. Kép: Grabant Aranka Ha orrszarvúbogár-pajorokat találunk, szépen helyezzük vissza a komposztba, és ne szórjuk szét az összes anyagot az ágyásokban — hagyjunk annyit, hogy a pufók evőgépek ne maradjanak éhen. Halmozzunk rájuk még kerti hulladékot, és várjuk a nyarat, amikor a orrszarvú lárva barna bogarak meglátogatnak minket, miközben a lámpa alatt egészségesen kortyolgatjuk italunkat a kertben.