Mi a májrák?

Áttétes fejrák, Májrák | Magyar Rákellenes Liga

Tartalom

  áttétes fejrák a helmintikus betegségeket az emberek közvetítik

  Molnár Katalin, onkoradiológus A májrák világszerte a daganatos elhalálozás egyik fő oka. Alapvetően két típusra osztható: a primer és a szekunder altípusokra.

  áttétes fejrák pikkelyes papilloma gyermek

  A megfelelő kezelés kiválasztásához elengedhetetlen a daganat jellegének meghatározása. Áttétes fejrák primer májrák elsősorban vírusos eredetű, amely gyakori a májcirrózisos betegeknél.

  áttétes fejrák szemölcsök és születés

  Kialakulásában tehát az alkoholfogyasztásnak és a hepatitis vírusos fertőzésnek van alapvető szerepe. Az első altípus, a primer májsejtes májrák ritka.

  A cirrózisos betegek szűrése egyre fontosabb, hiszen a korai áttétes fejrák felfedezett betegségnek lehet csak teljes gyógyulási esélye.

  Májrák Mi a máj szerepe a szervezetben?

  Leggyakoribb terápiás lehetőségek fiatalkorban a májrezekció és a májtranszplantáció. Előbbi egy műtétet jelent és csak megtartott májfunkció mellett hajtható végre.

  áttétes fejrák rectosigmoid rák patofiziológiája

  Közepes előrehaladottság esetén rádiófrekvenciás ablatio, transarteriális kemoembolizáció, percutan etanol injekció javasolt. Előrehaladottabb stádiumban szisztémás kezelés szükséges, melyet a betegek  tabletta formájában jól tolerálnak és a teljes túlélési esély is meghosszabbodik.

  áttétes fejrák üröm gyógyszerek emberek számára

  Hirdetés A májtranszplantáció akkor javasolható, ha a betegnek egy daganatos góca van vagy legfeljebb 3 góca, melynek átmérője kisebb mint 3 cm. A májrák gócainak kezelése végezhető hővel — rádiófrekvenciás ablatio, ultrahang, mikrohullám —, kémiai úton — etanolos injekcióval —, stereotaxiás sugárkezeléssel vagy akár radionuclid beültetéssel is.

  áttétes fejrák paraziták kezelése alopeciával

  A transarterialis kemoembolizáció a daganatot tápláló erekbe beadott kemoterápia révén gyógyít. A kemoterápia és a szisztémás biológiai terápiás készítmény palliatív kezelésnek minősül, mely széles körben elérhetővé vált, mindennapi használata jól tolerálható.

  Barna foltok a bőrön: így kezelhetjük a hiperpigmentációt otthon A májáttét nem májrák!

  A palliatív kezelés célja elsődlegesen nem a gyógyítás, hanem a betegek szenvedésének csökkentése, a lehető legjobb életminőség biztosítása. A különböző célzott terápiák fejlesztése még folyamatban van. A rossz májfunkcióval rendelkező betegek esetében sajnos csak tüneti ellátás jön szóba.

  Alultápláltságot jelent.

  A betegség megelőzése érdekében a hepatitis B elleni korai vakcináció némi védettséget biztosít. A második altípus az úgynevezett szekunder vagy áttétes májrák gyakoribb, hiszen csaknem minden daganatos betegség májáttétet is adhat.

  Májáttét jelentkezésekor a prognózis komoly, a kezelés az alapbetegség szövettani típusa szerint célzott kemoterápiás, immunterápiás és tüneti kezelés.